PRL-owski rarytas. Czekoladowy deser bez grama prawdziwej czekolady

0
106

Hucznie nazywany blokiem czekoladowym, deser z czasów naszych rodziców i dziadków miał niewiele wspólnego z tworem na bazie prawdziwych ziaren kakaowca. Jego bazę stanowiły dorwane spod lady margaryna, kakao, cukier i mleko w proszku. Część osób z sentymentu przygotowuje słodką przekąskę do dzisiaj, poddając pierwotny przepis modyfikacjom. Jak zrobić blok czekoladowy w domu? Podpowiadamy.

Zajawka pochodzi z artykułu opublikowanego pod adresem: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-prl-owski-rarytas-czekoladowy-deser-bez-grama-prawdziwej-cze,nId,7099218
Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią artykułu

v  Jedwabista konsystencja i słodki smak. Mleko skondensowane w domowych przepisach