Cała prawda o cukrze

Cukier ma moc dodawania człowiekowi energii – w rzeczy samej to energetyczne "doładowanie" ma charakter krótkotrwały. Przy czym czasowa poprawa nastroju może pociągać za sobą konieczność sięgnięcia po kolejną dozę cukru – czy to w słodyczach, czy we wszelakich napojach kolorowych. Nie ma problemu, jeśli cukier jest używany w minimalnych ilościach i od czasu do czasu – wtedy nie wpływa on źle na zdrowie. Problem zaczyna się wtedy, gdy dochodzi do spożywania słodkich kryształów w gigantycznych ilościach. Brak umiaru i uleganie modzie na co niektóre słodkie produkty dotyka w szczególności dzieci i młodzież, chociaż może także dotykać osób dorosłych (na przykład przy zaburzeniach w odżywianiu, przejawiających się jedzeniem kompulsywnym). Słodycz zaczyna przyjmować gorzki smak kiedy nagle okazuje się, że odzież stała się za ciasna, a piękny uśmiech przestał mieć swój urok.

Uzależnienie to nie tylko problem papierosowy, alkoholowy czy narkotykowo – dopalaczowy. Cukier nie jest wcale mniej szkodliwą substancją, która zażywana w nadmiarze powoduje otyłość i próchnicę. Niestety słodycze są powszechnie dostępne – można je dostać w każdej chwili, o każdej porze dnia i nocy, bardzo często w promocyjnej cenie. Poza tym słodycze są reklamowane w komercyjnych mediach, a reklamy wywierają ogromny wpływ na dzieci i młodzież, które chcą być takie same jak ich rówieśnicy zatrudnieni do odtworzenia roli w spocie reklamowym. Ilości pochłanianych słodyczy są przerażające. Statystyki podają, że na jednego Polaka przypada aż pięćdziesiąt kilogramów zjedzonego cukru, przy czym jest on liczony ze wszystkich produktów zawierających cukier w swoim składzie. Jeśli chodzi o stan uzębienia Polaków, to jest on taki jak w Wietnamie – inne źródła dorzucają jeszcze porównanie do Afryki, co nie daje pozytywnego wrażenia, jeśli bierze się pod uwagę chociażby stan higieniczny. Dentyści z Poznania alarmują, że przeszło 90% Polaków jest zainfekowanych paciorkowcem Streptococcus mutans. Zapraszają do swoich gabinetów (http://dentysta-stomatolog.com/poznan,1.html) na badania kontrolne, aby zapobiec rozwojowi tej bakterii w naszej jamie ustnej. Jedni traktują tę bakterię jako naturalną florę bakteryjną, a inni – właśnie za coś, co wytwarza swoje kolonie w naszej buzi i pod wpływem dostarczanego cukru zajmuje zęby poprzez wytwarzanie płytki nazębnej, z której może człowieka uwolnić jedynie stomatolog.

2 thoughts on “Cała prawda o cukrze

  1. No to jest zmora każdego chyba człowieka, bo wybór słodyczy jest mega duży i trzeba naprawdę dużo silnej woli, żeby się nie skusić na „małe co nieco”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *